Duurzaam

Certificeringen

MPS-Abc

Het Milieu Project Sierteelt (MPS) is een monitoringstool waarmee bedrijven aan de juiste knoppen kunnen draaien om hun milieu-impact te verlagen. Met als doel de sierteeltsector nog verder te verduurzamen. Wij registreren ons verbruik van meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen en energie via MPS. Hierdoor kunnen we meten hoe duurzaam we nu produceren en krijgen we inzicht in hoe we verder kunnen verduurzamen.

 

biologische gewasbescherming

Biologische oplossingen uit de natuur!

We werken met biologische gewasbescherming waarbij we o.a. gebruik maken van het inzetten van natuurlijke vijanden: een duurzame, natuurlijke oplossing voor plagen en ziekten!

ecoloop

Van Oploo Tuinplanten heeft bijgedragen aan de samenwerking die Eco-Loop tot stand heeft laten komen. Zo zijn onze potten en trays gemaakt van gerecycled huishoudafval, zonder gebruik te maken van carbon. Dat maakt onze potten en trays volledig detecteerbaar en dus recyclebaar: iedere keer weer! Dat betekent dat er geen onnodige verbranding plaatsvindt tijdens het recycleproces.

 

MILIEU

Energiebesparing
Onze planten worden buiten of in de koude kas gekweekt. Daardoor hebben we een laag energieverbruik. Wanneer we ergens wel energie nodig hebben, doen we dit op de meest duurzame manier. Een groot deel van onze stroom wekken we dan ook zelf op met onze zonnepanelen.

Waterhuishouding
Regenwater vangen we zoveel mogelijk op en wordt opgeslagen in grote bassins. Dit opgeslagen regenwater gebruiken we vervolgens om te irrigeren. We maken hierbij geen gebruik van oppervlaktewater. Dankzij het gesloten systeem op de kwekerij is er geen waterverspilling. Bovendien belanden er geen resten van gewasbeschermingsmiddelen of meststoffen in het oppervlakte- of grondwater.

Veenreductie
We proberen zo min mogelijk veen te gebruiken in ons substraat. Toch is veen wél noodzakelijk voor onze planten. Momenteel zijn we druk aan het onderzoeken welke duurzame alternatieven we kunnen gebruiken voor veen. Op dit moment halen we al 50% reductie.

bloemstroken

Een belangrijke functie van bloemstroken is  natuurlijke plaagbeheersing van de gewassen. Het is de bedoeling dat natuurlijke vijanden van plaaginsecten worden aangetrokken door bloemsoorten in de stroken, terwijl deze stroken onaantrekkelijk zijn voor insecten die zelf een plaag kunnen vormen. Bij succesvolle bloemstroken komen natuurlijke vijanden vaker voor: er is daardoor sprake van biologische gewasbescherming.

Een andere belangrijke functie van bloeiende stroken is de bestuiving van gewassen. Mengsels van inheemse bloemplanten die speciaal geschikt zijn voor bijen, hommels en zweefvliegen, kunnen bijdragen aan een verbeterde gewasopbrengst door efficiëntere bestuiving. Bloemstroken zijn bovendien goed om de algemene biodiversiteit op en rondom het bedrijf te vergroten. Wij ondersteunen het project Bee Deal: lees hier meer over!

Bloemmengsel Akkerrand Bloemrijk 1 jaar

BiostiMULANTEN

Biostimulanten zijn voedingssupplementen die de plant optimale  omstandigheden bieden:

  • Om het gehele groeisysteem te verbeteren
  • Om de ontwikkeling van de planten te optimaliseren
  • Om kwalitatief betere resultaten en hogere opbrengsten te behalen
  • Om de plant beter bestand te maken tegen klimaatveranderingen (b.v. droogte en hitte)